Przyśpieszenie Adobe Lightroom 4/5

Zbędne moduły

Wielu użytkowników starszych wersji programu Adobe Lightroom wykorzystuje przez większość czasu tylko dwa moduły programu. Najczęściej jest to moduł Library który służy do przeglądania i selekcji zdjęć, oraz moduł Develop w którym spędzamy chyba najwiecej czasu – służący do obróbki zdjęć.

Przyśpieszenie Adobe Lightroom w wersji 4 i 5 polega na usunięciu reszty niepotrzebnych modułów które służą nam do oznaczania zdjęć na mapie, tworzeniu albumów czy przygotowywaniu wydruków. Dodatkowe moduły ładują się za każdym razem z całym programem Lightroom, przez co wydłużają jego start i spowalniają pracę. Pokaże w tym wpisie jak się ich pozbyć i przyśpieszyć swój workflow.

moduły lightroom

Przyśpieszenie Adobe Lightroom – krok po kroku

  1. Należy odszukać folder w którym zainstalowany jest Lightroom. Domyślnie w systemie Windows jest to “C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom“.
  2. Tworzymy folder na zbędne moduły które w razie czego możemy odzyskać np. “zbedne_moduły”
  3. Szukamy nasze moduły, które wyglądają podobnie jak ikona samego programu i mają rozszerzenie .lrmodule. Ja zabrałem się za Book, Location, Print, Web są to moduły których nie wykorzystuję i bezpiecznie można je „odpiąć”.
  4. Zbędne moduły wrzucam do folderu “zbędne_moduły” które wcześniej usunąłem.
zbędne moduły adobe lightroom
moje zbędne moduły

Uwaga, że na pewno nie można przenosić modułów Layout i MultipleMonitor (nawet korzystając z jednego ekranu), ponieważ program się nie uruchomi.

Efekt końcowy takiej optymalizacji

Jeśli wszystko zrobiliśmy dobrze, to w prawym górnym rogu ukaże nam się taki widok. W ten sposób faktycznie wyłączyliśmy zbędne moduły w Lightroomie.

Przyśpieszenie Adobe Lightroom
Tak to wygląda u mnie

Usuwanie modułów w nowych wersjach Adobe Lightroom CC

Jeśli korzystanie z nowszych wersji Adobe Lightroom to ten trik może nie działać. Mimo to w każdej wersji możecie wyłączyć widok modułów na górnym pasku, ale to nie pojawi się przez o przyśpieszenie Adobe Lightroom, że nie będą się one lądować z programem.

Wystarczy, że klikniecie prawym przyciskiem na górnym pasku i będziecie mogli bezpiecznie pokazywać i ukrywać wszystkie moduły.

Ukrywanie modułów w Adobe Lightroom

Dodaj komentarz